5 stappen voor de juiste keukenverlichting
Goede keukenverlichting is onmisbaar. In de keuken wordt in eerste instantie gewerkt, vaak gebeurd dit met hete voorwerpen en scherp gereedschap, hierdoor is het hebben van goede, maar zeker ook voldoende keukenverlichting noodzakelijk. Bij het aanschaffen van keukenverlichting moet erop gelet worden, dat het lichtsysteem zorgt voor goede werkverlichting en dat het een aangename sfeer met zich mee brengt. Met het volgen van de onderstaande 5 stappen, weet je zo welk soort verlichting je waar wilt plaatsen in je keuken.
Stap 1: Maak een lichtplan
Er zijn verschillende plekken aan te wijzen in de keuken waar licht nodig is. Voordat je de keukenverlichting uitkiest moet je eerst bepalen welke plaatsen dat zijn. Ook moet je bepalen welk effect je hier wilt bereiken met de verlichting, wil je bijvoorbeeld mooi, fris en helder licht om te werken, kies dan voor LED keukenverlichting. Wil je sfeerlicht, kies dan voor bijvoorbeeld LED spots met een dimmer.
Om dit allemaal op te kunnen stellen, begin je met het maken van een plattegrond. (neem hiervoor eventueel de bouwtekening als basis) Mocht je deze niet hebben, maar dan zelf een plattegrond en zorg ervoor dat die de juiste afmetingen heeft. Geef op de plattegrond aan waar bepaalde activiteiten plaatsvinden en wat voor effect je met het licht op die plek wilt bereiken. Ook moeten de aanwezige stopcontacten en schakelaars opgenomen worden op de plattegrond. Het beste is als de verschillende schakelaars bij elkaar geplaatst zijn, hierdoor voorkom je onnodig geloop bij het in- en/of uitschakelen van de verschillende lichtbronnen.
“Keukenverlichting bestaat uit basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting”
Er bestaan drie soorten verlichting: basisverlichting, accentverlichting (werkverlichting) en sfeerverlichting, deze moeten in je lichtplan opgenomen worden. In de plattegrond hieronder staan de drie onderdelen weergegeven. De drie soorten verlichting zullen verder toegelicht worden in de stappen 2 t/m 5.
Stap 2: Zorg voor goede basisverlichting in de keuken
Basisverlichting is het eerste waar je naar kijkt voor het bepalen van de keukenverlichting. De basisverlichting verlicht de gehele ruimte. Deze bevindt zich in het midden van de keuken. Dit licht doe je als eerste aan in de keuken als je binnenkomt, ook wanneer je niet lang in de keuken hoeft te zijn.
De basisverlichting is vaak een lamp aan het plafond die de gehele keuken verlicht. Ook kan het een armatuur zijn waarmee je licht kunt verdelen naar de belangrijkste plaatsen in de keuken. Keuken LED spots, zoals inbouwspots zijn hier uitermate geschikt voor. De keuken LED spots hebben ook nog als voordeel dat ze gedimd kunnen worden.
Kenmerken van basisverlichting zijn:
- Dat de hele ruimte wordt verlicht, wat een duidelijk overzicht geeft
- Geeft geen schaduwvorming
- Maakt de ruimte groter
- Indirecte verlichting van plafond en muren
Doordat de basisverlichting eigenlijk altijd aanstaat als je in de keuken aanwezig bent. Is het verstandig te kiezen voor verlichting die lang meegaat. LED Keukenverlichting is hier uitermate geschikt voor. LED verlichting heeft namelijk een extreem lange levensduur, circa 15-20 jaar.
Andere voordelen van LED verlichting zijn:
- Is puur helder en sfeervol van kleur.
- Verbruiken tot 90% minder energie dan een halogeenlamp of gloeilamp.
- Hetzelfde warm wit licht als gloeilamp en direct op volle lichtsterkte.
- Geeft weinig warmte af, waardoor het zeer kindvriendelijk is.
- Bijna onbreekbaar en goed bestand tegen kou en trillingen.
- Bevatten geen gloeidraden die kapot kunnen gaan.
“LED verlichting heeft een extreem lange levensduur”
Stap 3: Bepaal waar de werkverlichting moet komen
Werkverlichting is nodig bij de werkoppervlakken zoals het aanrecht en fornuis, hiermee voorkom je vermoeide ogen en schaduwvorming op het werkblad. De LED keukenverlichting moet boven de werkplek geplaatst worden voor een optimaal lichtgebruik.
Onder de keukenkastjes moet voldoende maar ook niet teveel licht geplaatst worden. Deze led spots komen namelijk op korte afstand van het aanrecht te hangen. U kunt kiezen uit een opbouw led spot met een geringe hoogte of een inbouw led spot met een zeer geringe inbouw diepte.
Als boven de werkplekken geen kasten geplaatst worden, kunnen er richtbare spots geplaatst worden in een verlaagd plafond, dit geeft ook een speels accent aan de keuken.
Bij de werkverlichting is het verder belangrijk dat u een led spot gebruikt met voldoende wattage. Wij raden bij led verlichting minimaal 5 Watt aan, waardoor je alles goed kan zien tijdens het koken en er geen ongelukken gebeuren.
Kenmerken van werkverlichting zijn:
- Gericht licht
- Aangenamer en veiliger
- Verlicht de werkplek
- Details zijn duidelijk zichtbaar
- Minder vermoeiend voor je ogen
Stap 4: Bepaal waar de sfeerverlichting moet komen
Om goed te kunnen werken in de keuken heb je genoeg aan de basis- en werkverlichting. Sfeerverlichting zorgt net voor dat beetje extra, waardoor je je op je gemak zal voelen in je keuken. Een aantal voorbeelden van sfeerverlichting in de keuken worden hieronder beschreven.
Sfeerverlichting kan gecreëerd worden door de binnenkant van keukenkasten te verlichten met Accent inbouwspots.
Een andere manier van sfeerverlichting is door een mooi voorwerp in de keuken te belichten door gerichte keukenspots.
Ook kan je sfeerverlichting aanbrengen door LED-strips te plaatsen onder je bovenkasten, deze kunnen vrijwel onzichtbaar geplaatst worden en zijn in allerlei kleuren beschikbaar.
Bij LED spots is er ook de keuze om het te dimmen, hierdoor kan je ook sfeer aanbrengen in je keuken, zonder extra keukenverlichting aan te hoeven schaffen.
Als je hoge plafonds in je keuken/eetkamer hebt, kan er meer sfeer gecreëerd worden door te kiezen voor een opvallende hanglamp boven je keukentafel of keukeneiland. Door een combinatie te maken van verschillende kleine hanglampen kan er een speels en verrassend geheel ontstaan.
Kenmerken van sfeerverlichting zijn:
- Dat het de ruimte gezelliger en intiemer maakt
- Mooie, warme lichtspreiding
- Minder schaduwvorming
- Aankleding van het interieur en stijlbepalend
Bron: Miele
Stap 5: denk na over het decoratieve aspect van de lichtarmaturen
De keuzes voor je keukenverlichting hangt natuurlijk ook samen met de stijl van je keuken. Heb je een landelijke keuken, gebruik je meer landelijke kleuren en is het materiaal van hout of aardewerk. Heeft je keuken een industriële look, ga je voor de industriële lampen die vooral gemaakt zijn uit metaal of ijzer. Heb je een moderne keuken, kies je voor strakke ontwerpen en inbouwspots.
Nog een paar tips bij het kiezen van keukenverlichting
- Probeer zo veel mogelijk te werken met keukenverlichting die 360% richtbaar is, hierdoor kan je de keuken gemakkelijk belichten ongeacht de positie van de verlichting.
- Zowel keukenlades als keukenkasten kunnen tegenwoordig belicht worden op een manier dat de verlichting niet opvalt. De keukenverlichting werkt dan pas wanneer de keukenkasten open staan. Hierdoor verbruik je erg weinig stroom, maar kan je altijd goed zien wat je nodig hebt. Dit kan onder andere door het gebruik van inbouwspots.
- Het gebruiken van LED keukenverlichting is een goede keuze, dit omdat LED verlichting erg duurzaam is en tot wel 100.000 branduren heeft, je hoeft dus niet elk jaar je keuken spots te vervangen.
Nu ben je klaar om deze stappen zelf toe te passen voor jouw keukenverlichting, waardoor je keuken verandert in een droomkeuken.
Keukenverlichting van 123ledspots
Bij 123ledspots is er veel keus aan LED keukenverlichting. Van inbouwspots tot LED-strips. En lukt het toch nog niet helemaal met het lichtplan kunnen wij je uiteraard hierbij helpen. Neem dan contact met ons op via 123ledspots.nl of op 079 711 21 48.