Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Hoe ver van de muur moeten keukenlampen hangen?

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots
  • 0

Het kiezen en installeren van de juiste verlichting in je keuken kan een groot verschil maken voor zowel de sfeer als de functionaliteit. Eén van de vragen die je je misschien stelt tijdens het ophangen van keukenlampen is: hoe ver moeten de lampen eigenlijk van de muur hangen? De afstand tussen de muur en de lampen heeft invloed op de lichtverdeling, schaduwen en de esthetiek van je keuken. In dit artikel bespreken we  enkele belangrijke overwegingen en richtlijnen om de perfecte plaatsing van keukenlampen te bepalen.

Het kiezen en installeren van de juiste verlichting in je keuken kan een groot verschil maken voor zowel de sfeer als de functionaliteit. Eén van de vragen die je je misschien stelt tijdens het ophangen van keukenlampen is: hoe ver moeten de lampen eigenlijk van de muur hangen? De afstand tussen de muur en de lampen heeft invloed op de lichtverdeling, schaduwen en de esthetiek van je keuken. In dit artikel bespreken we  enkele belangrijke overwegingen en richtlijnen om de perfecte plaatsing van keukenlampen te bepalen.

Afstand van de lamp tot de muur

De exacte afstand van een keukenlamp tot de muur hangt af van het type lamp dat je kiest en de functie die het licht moet vervullen. Er zijn geen vaste regels, maar er zijn wel enkele richtlijnen die je kunt volgen om het beste resultaat te bereiken.

Inbouwspotjes en plafondlampen

Voor inbouwspotjes of vaste plafondlampen boven een werkblad, zoals een aanrecht, wordt vaak aangeraden om de lampen ongeveer 30 tot 60 centimeter van de muur te hangen. Deze afstand zorgt ervoor dat het licht goed op het werkoppervlak valt en voorkomt dat er harde schaduwen ontstaan. Als de spotjes te dicht bij de muur worden geplaatst, kunnen ze ongewenste schaduwen creëren en een deel van de keuken onvoldoende verlichten.

Bij een plafond van gemiddelde hoogte (rond de 2,5 meter) is deze afstand doorgaans ideaal, maar als je een hoger plafond hebt, kun je de lampen iets verder van de muur plaatsen, bijvoorbeeld rond de 70 centimeter. Dit helpt om het licht gelijkmatig door de ruimte te verspreiden.

Hanglampen boven een keukeneiland

Als je hanglampen boven een keukeneiland of eettafel plaatst, is het belangrijk dat deze op een geschikte afstand van zowel de muur als van elkaar worden geplaatst. Meestal worden hanglampen op een afstand van 75 tot 90 centimeter van de rand van het eiland of de tafel gehangen. Deze afstand zorgt ervoor dat het licht goed over het oppervlak wordt verspreid zonder te felle plekken te creëren. Zorg er ook voor dat de lampen minimaal 80 centimeter boven het werkoppervlak hangen om voldoende werkruimte te behouden.

Als je meerdere hanglampen gebruikt, is het slim om ze ongeveer 60 tot 90 centimeter van elkaar te hangen. Dit helpt om een gelijkmatige lichtverdeling te creëren, vooral als het gaat om grotere keukenoppervlakken.

Afstand tot de muur voor onderkastverlichting

Een populaire optie in veel keukens is het plaatsen van verlichting onder keukenkastjes. Deze vorm van verlichting is vooral functioneel, omdat het zorgt voor direct licht op het aanrecht, zonder dat je schaduwen in de weg zitten. Voor onderkastverlichting is het belangrijk dat je de lampen direct tegen de onderkant van de kastjes plaatst, zodat het licht perfect op het werkblad valt. Dit betekent dat de afstand tot de muur vaak tussen de 10 en 20 centimeter ligt, afhankelijk van de diepte van je keukenkasten.

LED strips of kleine LED spots zijn uitstekende keuzes voor onderkastverlichting. Het grote voordeel van deze verlichting is dat ze schaduwen minimaliseren en ze een modern, strak effect geven aan je keuken. Daarnaast zijn LED strips ook dimbaar, wat handig kan zijn als je de sfeer wilt aanpassen.

Invloed van plafondhoogte

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het ophangen van keukenlampen is de hoogte van je plafond. Keukens met hoge plafonds hebben vaak meer verlichting nodig om het licht gelijkmatig te verdelen. In dit geval kun je overwegen om de lampen iets verder van de muur te hangen dan bij een standaard plafondhoogte. Dit voorkomt dat het licht zich te sterk concentreert in één deel van de ruimte.

Bij hoge plafonds kan het ook helpen om te kiezen voor verlichting met een bredere lichtbundel. Lampen die een bredere hoek bestrijken, zoals breedstralers, zorgen ervoor dat het licht meer wordt verspreid en niet alleen direct naar beneden schijnt.

Functioneel en sfeervol licht combineren

De afstand van je lampen tot de muur speelt ook een rol bij het creëren van sfeer in de keuken. Voor werkoppervlakken zoals het aanrecht of het kookeiland wil je functioneel, helder licht dat geen schaduwen veroorzaakt. Maar als je daarnaast ook sfeerverlichting wilt toevoegen, zoals boven een eettafel of een gezellig hoekje in de keuken, kun je overwegen om de lampen wat verder van de muur te hangen, zodat ze een breder gebied verlichten en een zachtere, meer diffuse gloed creëren.

In ruimtes waar je sfeerlicht wilt, zoals een eetgedeelte, kun je bijvoorbeeld hanglampen kiezen die iets lager hangen, maar dan wel op een afstand van 30 tot 60 centimeter van de muur. Zo verlichten ze niet alleen de tafel, maar creëren ze ook een aangename, uitnodigende sfeer.

Conclusie

De juiste afstand van keukenlampen tot de muur hangt af van verschillende factoren, zoals het type verlichting, de functie van het licht en de hoogte van je plafond. Voor inbouwspotjes en plafondlampen is een afstand van 30 tot 60 centimeter van de muur doorgaans voldoende om een goede lichtverdeling te garanderen. Hanglampen boven een eiland of tafel moeten op een afstand van ongeveer 75 tot 90 centimeter worden geplaatst voor optimaal gebruik van het licht.

Daarnaast is het belangrijk om ook rekening te houden met de esthetiek en sfeer in de keuken. Door verschillende soorten verlichting te combineren en rekening te houden met de afstanden tot de muur en werkoppervlakken, kun je ervoor zorgen dat je keuken zowel functioneel als sfeervol verlicht is.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht