Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Welk type verlichting is het beste om in de keuken te plaatsen?

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots
  • 0

De keuken is het hart van veel huizen: hier bereid je maaltijden, eet je samen, en vindt vaak nog veel meer plaats, van koffiedrinken tot een gezellig gesprek. Daarom is goede verlichting essentieel in deze ruimte. Maar wat is nu het beste type verlichting om in de keuken te plaatsen? In dit artikel bespreken we verschillende soorten verlichting en hoe je ze optimaal kunt gebruiken om zowel functionele als sfeervolle verlichting te creëren.

De keuken is het hart van veel huizen: hier bereid je maaltijden, eet je samen, en vindt vaak nog veel meer plaats, van koffiedrinken tot een gezellig gesprek. Daarom is goede verlichting essentieel in deze ruimte. Maar wat is nu het beste type verlichting om in de keuken te plaatsen? In dit artikel bespreken we verschillende soorten verlichting en hoe je ze optimaal kunt gebruiken om zowel functionele als sfeervolle verlichting te creëren.

De drie belangrijkste soorten verlichting in de keuken

Om de juiste verlichting voor je keuken te kiezen, is het goed om te weten dat er doorgaans drie soorten verlichting worden gebruikt: algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Door deze slim te combineren, creëer je een ruimte die zowel praktisch als uitnodigend is.

Algemene verlichting

Algemene verlichting is de basisverlichting van de keuken. Dit is het licht dat de hele ruimte verlicht en ervoor zorgt dat je je makkelijk kunt verplaatsen zonder dat er donkere hoeken zijn. Deze verlichting moet helder genoeg zijn om de keuken volledig te verlichten, maar ook niet te fel om een comfortabele sfeer te behouden.

Het meest gebruikelijke type voor algemene verlichting zijn inbouwspots of plafondlampen. LED inbouwspots zijn een populaire keuze omdat ze weinig ruimte innemen en een gelijkmatige verdeling van licht bieden. Daarnaast zijn ze energiezuinig en hebben ze een lange levensduur, wat een duurzame keuze is voor in huis.

Een andere optie is het gebruik van plafondlampen, zoals hanglampen of een centrale plafondlamp, vooral als je een meer traditionele uitstraling wilt creëren. Bij open keukens kan een hanglamp boven het kookeiland of de eettafel zowel functioneel als decoratief zijn.

Taakverlichting

Keukens zijn plekken waar veel wordt gewerkt, van snijden tot koken en schoonmaken. Daarom is taakverlichting essentieel om ervoor te zorgen dat je genoeg licht hebt op de plekken waar je dat het meest nodig hebt. Denk hierbij aan het werkblad, het fornuis en de gootsteen. Voor deze plekken is helder, gericht licht van groot belang.

Een van de beste opties voor taakverlichting is het gebruik van onderbouwverlichting, zoals LED strips of spotjes onder de bovenkasten. Deze verlichting richt zich direct op het werkblad en voorkomt dat je in je eigen schaduw werkt. Daarnaast voorkomt het dat je alleen afhankelijk bent van het licht van boven, wat soms onvoldoende kan zijn.

Ook een kookeiland kan extra verlichting gebruiken, vooral als je het vaak gebruikt voor het voorbereiden van maaltijden. Hanglampen of gerichte spots boven het eiland zorgen ervoor dat je altijd goed zicht hebt op je werk.

Sfeerverlichting

Naast functionele verlichting is het ook belangrijk om te denken aan sfeer. De keuken is vaak een centrale plek in huis, waar niet alleen gekookt wordt, maar waar je ook samenkomt met familie en vrienden. Door sfeerverlichting toe te voegen, zorg je voor een aangename, uitnodigende ambiance in de ruimte.

Dimbare verlichting is een uitstekende keuze voor sfeerverlichting in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld LED spots of hanglampen gebruiken die je kunt dimmen voor een zachter, warmer licht tijdens een diner of borrel. Het toevoegen van indirecte verlichting, zoals wandlampen of decoratieve verlichting onder kasten of in nissen, kan ook bijdragen aan de sfeer zonder dat het licht direct in het zicht is.

LED verlichting: de beste keuze voor de keuken?

Bij het kiezen van verlichting in de keuken kom je al snel uit bij LED verlichting, en dat is niet zonder reden. LED’s bieden namelijk een aantal voordelen die ze perfect maken voor de keuken:

  • Energiezuinigheid: LED lampen verbruiken veel minder stroom dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen, wat betekent dat je flink kunt besparen op je energierekening.
  • Lange levensduur: LED lampen gaan veel langer mee, soms wel 25.000 branduren of meer. Dit maakt ze een duurzame keuze, vooral op plekken zoals de keuken, waar verlichting vaak wordt gebruikt.
  • Veelzijdigheid: LED lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, van koel wit licht tot warm geel licht, waardoor je ze kunt aanpassen aan de sfeer die je wilt creëren.
  • Veiligheid: LED lampen worden niet zo heet als andere lampen, wat ze veiliger maakt in een ruimte zoals de keuken, waar veel met hitte en elektriciteit wordt gewerkt.

Kleurtemperatuur en helderheid

Bij het kiezen van LED keukenverlichting is het ook belangrijk om te letten op de kleurtemperatuur en helderheid van de lampen. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en geeft aan hoe warm of koel het licht is.

  • Warm wit (2700K-3000K): Dit geeft een gezellig, warm licht en is geschikt voor sfeerverlichting of keukens waar je een huiselijke sfeer wilt creëren.
  • Neutraal wit (3000K-4000K): Dit type licht is iets koeler en is ideaal voor taakverlichting, omdat het helder is zonder te fel te zijn.
  • Koel wit (4000K-5000K): Dit is het helderste en koelste type licht, wat goed werkt voor taakverlichting in moderne keukens waar helderheid belangrijk is.

Naast de kleurtemperatuur is de helderheid van de verlichting belangrijk. Dit wordt gemeten in lumen (lm). Hoe meer lumen, hoe helderder het licht. Voor taakverlichting in de keuken wil je over het algemeen verlichting met een hogere lumenwaarde, terwijl sfeerverlichting wat zachter kan zijn.

Conclusie

De beste verlichting voor de keuken bestaat uit een combinatie van algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Door deze drie soorten verlichting goed te combineren, zorg je ervoor dat je keuken niet alleen functioneel is, maar ook een gezellige en aangename ruimte om in te verblijven. LED verlichting biedt veel voordelen voor de keuken, zoals energiezuinigheid, veiligheid en veelzijdigheid. Let bij het kiezen van verlichting ook op de kleurtemperatuur en helderheid, zodat je de juiste sfeer en functionaliteit creëert in jouw keuken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht